TBR Solutions bouwt samen met Moderna aan een CO2 vrij was proces!
Lees het artikel in MetaalUnie over dit project.
Moderna is één van duurzaamste wasserijen van Europa. Iedere druppel water en alle restwarmte wordt hergebruikt in het proces. Moderna was genoodzaakt nieuw te bouwen na de brand en TBR heeft hierin van begin tot eind geholpen deze extreem duurzame wasserij uit te denken. Voor de nieuwbouw met een oppervlakte van 12.778 m² ontving Moderna in 2015 een BREEAM certificaat. BREEAM-NL is sinds 2009 de certificeringsmethode voor een duurzaam gebouwde omgeving. De Dutch Green Building Council heeft de methode geschikt gemaakt voor Nederland.
Expansie
Nu er behoefte is aan uitbreiding van de bestaande productie en dus ook het pand, bekijken wij de technieken opnieuw. Kan het nog beter? Kunnen we CO2 vrij wassen?
Moderna Textielservice
Moderna Textielservice is een landelijk opererend, professioneel familiebedrijf welke een totaalpakket aan dienstverlening biedt op het gebied van linnen, bedrijfskleding, schoonloopmatten en sanitair hygiëne waarbij het ontzorgen van de klant centraal staat. Door processen zo duurzaam mogelijk uit te voeren nemen wij onze verantwoordelijkheid voor een schone toekomst en een hoge kwaliteit van dienstverlening.
Moderna Textielservice beschikt over meerdere stomerijen en wasserijen, kledingherstelateliers en een eigen logistieke dienst. Particulieren kunnen bij de ruim 1750 inleverdepots terecht, voor het inleveren van te reinigen kleding en textiel.
Kennis delen en een kijkje in de keuken
Gert Stroeve en Luuk Hans van Moderna Textielservice kloppen dan ook graag aan voor advies voordat zij starten aan de uitbreiding van de wasserij in Hardenberg.
Op initiatief van Henk Klatter en Jaap Reinders van TBR, heeft Moderna een kijkje in ‘de keuken’ kunnen nemen bij een TBR klant, te weten ‘Treant Zorggroep’ Ziekenhuis Emmen. Beide klanten hebben de wens de komende jaren verder te verduurzamen en hiervoor is TBR de ideale partner.
Wat hebben we gedaan tijdens dit bezoek? Hoe kunnen we van elkaar leren? Door technieken in verschillende industrieën naast elkaar te leggen en te vergelijken wordt creativiteit en ondernemerschap gestimuleerd.
Vraag vanuit Moderna Textielservice
Vanuit Moderna kwamen verschillende vragen naar voren, zoals welke bestaande en nieuwe processen kunnen voor verduurzaming zorgen in de energievoorziening? Wat zijn de voordelen van een warmtepomp in het proces? Dat proces hebben Gert en Luuk op initiatief van TBR met eigen ogen mogen bekijken en ervaren tijdens het bijzonder leuke en inspirerende bedrijfsbezoek.
We verduurzamen in energievoorziening, om het gebruik van fossiele brandstoffen te minimaliseren. We delen kennis over bestaande en nieuwe processen. Laten we elkaar inspireren en naar een CO2 neutraal proces toe werken.
Werkzaamheden
Onze werkzaamheden zijn globaal als volgt onder te verdelen:
- Analyse
- Audit & Rapportage
- Engineering & tekenwerk
- Projectbegeleiding
- Installatiewerk
- Testen & In bedrijf stellen
- Turn-key & productie
Engineering
Er volgt een inventarisering van de huidige processen, de vraag naar energie en de input. TBR berekend de balans en bepaald wat nodig is om aan de energievraag te kunnen voldoen. Hieruit volgt de calculatie. Hierin staat hoe we het gehele proces zo ver mogelijk optimaliseren, dus waar bevindt zich nog rest energie die aangewend kan worden elders in het proces?
Hierbij gaat het niet enkel om de kwantiteit van energie maar vooral ook om de kwaliteit van energie. Wanneer dat inzichtelijk is kunnen de keuzes worden gemaakt. Wat resulteert in het best presterende proces!
Na berekening en het uitwerken van ideeën voor de beoogde installatie in een technische tekening (P&ID – Process & Instrumentation Diagram) spreken we alle opties door met de Moderna.
Hierin willen we klanten compleet ontzorgen. Elke detail wordt uitgewerkt en wij verzorgen de gehele calculatie, engineering en begeleiding van de complete installatie.
Installatie
Er wordt een compleet nieuwe wastunnel geïnstalleerd om aan de toekomstige capaciteit te kunnen voldoen. Het inpassen van TBR’s warmtepomptechniek op de nieuwe wasbuis reduceert het fossiele brandstof verbruik tot nul.
Vanwege de nieuwbouw worden verschillende onderdelen verplaatst om het complete proces te optimaliseren.
Technische details:
Emissie loos wassen middels afvalenergie wordt in een aantal stappen bereikt zoals hierboven staat afgebeeld. Bij Moderna ziet dat er als bovenstaand uit waarbij gebruik wordt gemaakt van onderstaand equipement van TBR:
- HG Heat Pump HTW
- HX Air2Air
- HG Zero Steam HW
- HX AirC
- HX AirE
- HX Collector
- HX Solar
- HX Rotor
- WX LintRotor
Hierin is TBR’s HTHP-warmtepomp Technologie baanbrekend en de volgende stap in de toekomst van Moderna.
Warmtepomp techniek
Een warmtepomp is een duurzaam energiebesparend alternatief voor het verwarmen van water in bijvoorbeeld het was proces. Als bron energie wordt afvalenergie gebruikt waarbij deze flow wordt terug gekoeld tot nabij de inname temperatuur en via de HTHP-warmtepomp wordt ingezet om op hoge temperatuur en zonder emissie te wassen. Revolutionair!
Hoe werkt een warmtepomp?
Warmtepompen nemen warmte op en geven deze warmte weer af op een hoger temperatuur niveau. Binnen in de warmtepomp circuleert een koudemiddel (een vloeistof), door een compressor, een condensor, een expansieventiel en een verdamper waarin energie continu wordt opgenomen en overgedragen.
We hebben een aparte pagina op onze website gezet waar we meer uitleg geven over deze techniek.
Warmtepomp rendement
Het rendement wordt bepaald door prijsstellingen van fossiele energie, elektra en subsidie mogelijkheden. Generaal kunnen we stellen dat:
- De terugverdientijd bij Moderna circa 5 jaar bedraagt
- De CO2 uitstoot wordt verminderd met ca. 70.000 kg/jaar. Let op: In 2030 is de verwachting dat deze CO2 heffing €125 per ton CO2 kost!
- De energievraag ten behoeve van een productie van circa 2.000 kg/uur circa 200 kW bedraagt. Dit wordt dus voor 100% gewonnen uit afvalenergie.
- De prestatie van TBR’s HTHP warmtepomp heeft een prestatie COP (Coëfficiënt Of Performance) van circa 4,8 bij hogere temperaturen. Dit wil zeggen dat met 1 kW input 4,8 kW aan energie wordt gegenereerd.
- De besparing op fossiele brandstof in dit geval circa €25.000/jaar bedraagt
Een hoog constant rendement tegenover en een mooie terugverdientijd.
Foto’s
Wil je meer weten over dit project neem dan contact op met:
Jan Blom,
Project Engineer TBR Solutions